Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağı hiç şüphesiz vergilerdir. Ancak, devlet kamu harcamalarını normal finansman yolu olan vergi gelirleri ile karşılayamayınca, para basmak ya da borçlanmaya başvurmak zorunda kalmaktadır. Gerek para basımı gerekse borçlanmanın normal bir finansman yolu olmadığı açıktır.
Vergi gelirlerinin artırılması gereği, Vergi Hukukuna ilişkin dü zenlemelerin öneminin artması sonucunu doğurmuştur. Bu nedenle, ülkemizde Vergi Hukuku, son yıllarda en fazla gelişen ve önem kazanan bir hukuk dalı olmuştur.
Türk Vergi Kanunlarının genelde karmaşık bir yapıda olması ve bu kanunlarda sıkça yapılan düzenlemeler, Vergi Hukukunun önemli bir uzmanlık dalı haline gelmesine neden olmuştur. Bu önemin bilincinde olan yüksek öğretim kurumlan, ders programlarında Vergi Hukuku dersine önemli ölçüde yer vermektedirler.
Bu kitabın amacı, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi adları altında okutulan derslere temel kaynak oluşturmaktır. Kitapta, Vergi Kanunlarında en son yapılan ve 2009 yılından itibaren yürürlüğe giren bütün değişikliklere yer verilmiştir.
Türk Vergi Sisteminin tüm konulan ana hatlarıyla incelenirken; her seviyedeki okuyucunun kolaylıkla anlamasını sağlamak amacıyla müm kün olduğu ölçüde sade ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır.
Konu Başlıkları:- Vergi Hukukunun Hukuk Sistemi İçindeki Yeri ve Konusu
- Vergi Hukukunun Kaynakları
- Vergi Kanunlarının Yer, Zaman ve Anlam Bakımından Uygulanması
- Vergilemeye İlişkin Temel Kavramlar ve Vergilendirme İşlemleri
- Vergi Suç ve Cezaları
- Vergi İdaresi ve Görevleri
- Türk Vergi Sistemi
- Gelir Vergisinde Matrahın Tespiti
- Kurumlar Vergisi
- Emlak Vergisi
- Veraset ve İntikal Vergisi
- Motorlu Taşıtlar Vergisi
- Katma Değer Vergisi
- Belediyelere Ait Vergi ve Harçlar