Mahalli idareler maliyesi başlığını taşıyan bu kitap, toplumsal yaşamımızın her alanında etkisini hissettiren ve giderek önem kazanan mahalli idareleri; teori, politika ve uygulamadan örneklerle ele almaktadır. Bilindiği gibi demokratikleşme ve ekonomik etkinlik arayışları mahalli idarelerin önemini artırmıştır. Kitapta, önemi artan mahalli idarelerin var oluş gerekçeleri ortaya konulmakta, ideal mahalli idarelerin taşıması gereken özellikleri belirtilmekte, toplum yaşamı ve idari sistem açısından taşıdığı önem vurgulanmaktadır. Kitapta ayrıca, merkezi idare - mahalli idare ilişkilerinin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusu teorik bilgiler ve ülke uygulamalarından elde edilen tecrübeler ışığında değerlendirilmektedir.
Kitapta, Dünyada ve Türkiye'de mahalli idare uygulamaları, mahalli idarelerin türleri, yapısı, organları ile merkezi idare–mahalli idare ilişkileri de ele alınmaktadır. Ayrıca Türkiye'de mahalli idare sisteminin karşı karşıya olduğu temel sorunlara değinilerek, bu sorunların çözümünde mahalli idareler maliyesinin yeniden düzenlenmesi, alternatif hizmet sunum yöntemlerinden yararlanılması gibi çeşitli çözüm önerileri sunulmaktadır.
Kitap, hem üniversitelerde okutulan mahalli idareler (mahalli idareler maliyesi) derslerine yönelik, hem de mahalli idarelerde görev yapan ya da yakın ilişki içinde olan kişilere teorik ve uygulamalı bilgi sunacak formatta hazırlanmıştır.
Konu Başlıkları:- Mahalli İdareler Kavramı ve Varoluş Nedenleri
- İdarelerarası Görev ve Gelir Bölüşümü İlişkileri
- Dünyada Mahalli İdareler
- Türkiye'de Mahalli İdareler
- Mahalli İdareler Bankacılığı
- Mahalli İdarelerde Yeniden Yapılanma